PFC Vrije Waterdichte Kleding

Het regenseizoen is weer begonnen! Hoe luidt het gezegde ook alweer? ‘Slecht weer bestaat niet alleen slechte kleding’. Mocht je nou binnenkort opzoek gaan naar nieuwe regenkleding let er dan op dat je niet per ongeluk toch slechte kleding koopt.

 

Waterdichte kleding en chemicaliën

Veel regenkleding bevat zogeheten Fluorocarbons (PFCs) dit zijn chemicaliën die gebruikt worden om producten waterdicht te maken. PFCs vormen echter ook een risico voor mens en milieu. Ze zijn in verband gebracht met kanker en onvruchtbaarheid en worden wereldwijd op de meest afgelegen plekken in de natuur aangetroffen. Dat is ook waarom Greenpeace outdoor bedrijven al jaren oproept te stoppen met het gebruik van PFCs. Lees hier meer over de Detox Outdoor campagne van Greenpeace.

Fjällräven Eco-Shell, een PFC-vrije waterdichte jas

Gelukkig zijn er inmiddels goede PFC-vrije alternatieven beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Eco-shell van Fjällräven op de foto hierboven. Fjällräven was één van de eerste bedrijven die PFC-vrije waterdichte kleding aanbood. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die dit doen of die zich er voor inzetten om dit zo snel mogelijk door te voeren. Een huidig voorbeeld hiervan is Deuter dat heeft aangekondigd vanaf 2020 al hun producten PFC-vrij zullen zijn.

 

PFC-vrije merken

Hieronder vindt je een aantal in Nederland makkelijk verkrijgbare outdoor merken dat PFC-vrije waterdichte kleding aanbiedt:

Ongevaarlijke PFCs?!

Gore Fabrics, de producent van het veel gebruikte Gore-tex, heeft in samenwerking met Greenpeace besloten het gebruik van 'PFC of Environmental Concern' (PFCec) per 2023 te stoppen. Op sommige labels in kleding met Gore-tex staat inmiddels al dat het product ‘PFCec-free’ is.  Deze producten zijn dus niet volledig PFC-vrij maar alleen vrij van gevaarlijke PFCs. Ondanks dat ik navraag heb gedaan bij Greenpeace is het mij nog steeds niet duidelijk wat het verschil tussen PFC en PFCec precies is. Veel merken zijn eerder al eens overgegaan van één type PFCs (C8) naar een ander type (C6). Dit andere type blijkt echter ook niet ongevaarlijk. Vandaar dat ik zelf enigszins sceptisch ben tegenover het onderscheid dat Gore Fabrics maakt tussen gevaarlijke en ongevaarlijke PFCs. Benieuwd naar de uileg van Gore-Tex zelf? Check dan dit filmpje.

 

Mocht je nou alles willen weten van PFCs en hun impact, kijk dan eens op deze pagina van Nikwax. Hierop bespreken zij alle ins- en outs met vermelding van wetenschappelijke bronnen.

 

Onderhoudstip: ook jassen moeten worden gewassen! Afhankelijk van je gebruik +- 1 of 2 keer per jaar. Hiermee behoudt je de ademende en waterafstotende  eigenschappen. Indien nodig kun je de jas ook opnieuw impregneren. Gebruik hiervoor wel de juiste middelen! Bijvoorbeeld Nikwax Tech Wash + TX-Direct Wash


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.