De Labels - Deel 3: RDS en RWS

In het derde deel van deze reeks over product labels gaat het over dierenwelzijn. De meeste van ons hebben wel een dons jasje of slaapzak of een baselayer van merino wol. De RDS en RWS logo’s heb je wellicht dus al eens voorbij zien komen. Hieronder een korte uitleg bij de logo’s.

Responsible Down Standard (RDS)

De RDS is een certificering gericht op het welzijn van eenden en ganzen en een verantwoorde herkomst van het dons. Deze standaard is in 2014 opgericht door The North Face in samenwerking met de Textile Exchange (een non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzame textiel en kleding industrie) en Control Union Certifications (een certificeringsinstantie).

Levende pluk en dwangvoeding zijn streng verboden. Daarnaast wordt er in alle stappen van de toeleveringsketen op gelet dat de Vijf Vrijheden van de dieren worden gerespecteerd. Deze zijn als volgt:

1 – Vrijheid van honger en dorst

2 – Vrijheid van ongemak

3 – Vrijheid van pijn, letsel of ziekte

4 – Vrijheid om normaal gedrag te uiten

5 – Vrijheid van angst en nood

 

Bedrijven kunnen hun toeleveringsketen laten certificeren volgende RDS standaarden. Dit gebeurt door een onafhankelijke derde partij. Alleen producten die voor 100% bestaan uit gecertificeerd dons (dus geen gemixte herkomst) mogen het RDS logo dragen.  

 

Hier vindt je een overzicht met outdoor bedrijven die RDS dons gebruiken.
(Let op; dit wil niet zeggen dat van één merk alle producten RDS gecertificeerd zijn, let dus op het logo bij het product)

Responsible Wool Standard (RWS)

Naast de RDS heeft de Textile Exchange een soort gelijke certificering opgezet voor verantwoorde wol. De RWS richt zich op dieren welzijn en verantwoord land gebruik. Ook hierbij wordt de gehele keten gecertificeerd. Zo valt de herkomst van het wol altijd te traceren. Eén van de dingen die bij wol vooral speelt is of de wol mulesing-vrij is. Mulesing is een handeling waarbij huid wordt weggesneden rond het achterwerk van het schaap om infectie door vliegen te voorkomen. Vooral merinoschapen in warmere gebieden zijn gevoelig voor deze infectie. De handeling wordt veelal onverdoofd verricht. Je hebt weinig fantasie nodig om je voor te stellen hoe pijnlijk en dieronvriendelijk deze handeling is.

Hier vindt je een overzicht met bedrijven die RWS wol gebruiken.

(Let op; dit wil niet zeggen dat van één merk alle producten RWS gecertificeerd zijn, let dus op het logo bij het product)


Dierenwelzijn blijft een vraag

Hoewel de Vijf Vrijheden heel goed klinken valt het natuurlijk te bediscussiëren in hoeverre dieren in gevangenschap daadwerkelijk vrij van ongemak en angst kunnen zijn en in hoeverre zij ‘normaal gedrag’ kunnen vertonen. Voor sommige mensen zal dit dan ook reden zijn om te kiezen voor synthetische materialen in plaats van dons of wol. Maar voor de producten die wel van dierlijke materialen gemaakt worden is het goed dat dit soort standaarden er zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.