Outdoor Maaltijden van Firepot in Eco-Verpakking

Onlangs testte ik 2 outdoor maaltijden van Firepot, waarvan één in de nieuwe 100% composteerbare eco-verpakking! In deze blog vertel ik je meer over deze nieuwe stap van Firepot om onze impact te verkleinen.

Firepot is opgericht in 2017 en doet vanaf het begin af aan alles met een duurzame insteek. Zo wordt vlees en groenten zoveel mogelijk lokaal verkregen, zijn de maaltijden palmolie vrij, en worden er geen kunstmatige toevoegingen gebruikt. Daarnaast biedt Firepot ook veganistische outdoor maaltijden aan.

Firepot outdoor maaltijden in composteerbare (links) en reguliere verpakking

Outdoor maaltijden in composteerbare verpakking

Voor outdoor maaltijden wordt normaliter een verpakking gebruikt die is gemaakt van een aluminium laagje tussen 2 laagjes plastic. Dit maakt deze verpakkingen waterdicht en zorgt ervoor dat je de maaltijd eenvoudig in de pouch kan koken. Deze samenstelling zorgt er echter ook voor dat de verpakkingen niet recyclebaar zijn. Daarnaast worden deze verpakkingen gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen en dragen ze potentieel bij aan het groeiende plastic probleem.

De nieuwe eco-verpakking is gemaakt van plantaardige grondstoffen en is ontworpen om binnen een jaar te composteren. Ter vergelijking: dit is even snel als een gemiddelde sinaasappelschil. Dit betekent wel dat de verpakking niet waterdicht is en je de maaltijd dus in je pannetje moet koken. Het mooie is wel dat de verpakking van jouw voedsel na het composteren weer als voedsel kan dienen (in de vorm van mest) voor nieuwe planten. Een mooi stukje circulair denken!

Firepot maaltijden in composteerbare verpakking kook je in je pannetje

Waar laat je deze eco-verpakking?

Het is belangrijk om te benoemen dat deze verpakking geen oplossing is voor zwerfafval aangezien er nog steeds bepaalde condities nodig zijn (in een composthoop of industriële installatie) om deze verpakking te laten afbreken. Neem ook dit afval dus netjes mee terug! Op dit moment is er nog enige onduidelijkheid rondom het weggooien van dit type verpakkingen. Milieu Centraal raadt aan om biologisch afbreekbare verpakkingen niet in je GFT-bak te gooien, maar bij het restafval. Dit heeft vooral te maken met de (veelal onduidelijke) verschillen tussen biologisch afbreekbare en composteerbare materialen. Iets kan biologisch afbreekbaar zijn maar wel microplastics achterlaten. De eco-verpakkingen van Firepot zijn echter 100% plantaardig en gecertificeerd voor eigen composthoop of industriële verwerking. Het is de bedoeling om deze te composteren en vervolgens weer als grondstof (mest) te gebruiken. Zelfs als ze in het restafval terecht komen en verbrand worden heeft het milieu voordelen ten opzichte van reguliere verpakkingen aangezien er bij verbranding geen giftige stoffen vrijkomen.

Outdoor maaltijd in composteerbare verpakking

Firepot geeft aan dat deze nieuwe verpakkingen op zichzelf niet de oplossing zijn voor het plastic probleem. Wel bieden ze hiermee een natuurlijk alternatief voor wegwerpplastic en willen ze bijdragen aan een gedragsverandering richting bewustere productie en consumptie. 

Maar is het ook lekker?

Ik zou het bijna vergeten, maar deze vraag is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Iets kan nog zo goed bedacht zijn, maar als het niet werkt dan heb je er niet veel aan.  Gelukkig zijn de maaltijden wel degelijk lekker! Bij mijn tripje naar de Vogezen had ik maaltijden van Adventure Food meegenomen zodat ik het daarmee kon vergelijken. Ik was blij dat ik een klein potje kruiden bij me had om deze maaltijden wat meer smaak te geven. Iets wat ik bij Firepot niet heb gedaan.

 

Benieuwd geworden naar de maaltijden van Firepot? Ze zijn voor €7,95 te verkrijgen bij StartHiking.nl. Wat vinden jullie van de composteerbare verpakkingen? Is dit iets wat jullie zouden gebruiken? Deel je mening in de reacties!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.