How to: Duurzame Outdoor Kleding Kiezen

Allereerst, tof dat je bewustere keuzes wil maken bij het aanschaffen van je nieuwe outdoor en wandelkleding! Deze korte keuzegids is voor iedereen die het liefst duurzame materialen koopt, maar soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat snappen we namelijk goed. Om je hierbij te helpen vind je in onze ‘Duurzame outdoor kleding kiezen’ keuzegids een aantal handvatten die jij kunt gebruiken bij je volgende aankoop.

 

Keuzegids duurzame outdoor en wandelkleding

De duurzaamste producten zijn degene die je niet koopt

Vragen of je iets echt nodig hebt is misschien wat ongebruikelijk als winkel zijnde. Toch is dit iets waar we volledig achter staan. Slimme marketeers verleiden ons dagelijks om spullen te kopen die we eigenlijk niet echt nodig hebben. ‘Maar het is zo goedkoop’ of ‘die nieuwe kleur is mooier’ of ‘deze is net ietsje anders dan wat ik al heb’ zijn wat ons betreft dingen waar we niet aan mee moeten doen. Heb je toch echt iets nieuws nodig? Koop dan het beste wat er is en gebruik het zo lang mogelijk. Hieronder beschrijven we een aantal dingen waar je op kan letten als je duurzame outdoor kleding wil kopen.

 

Duurzame keurmerken op outdoor kleding

Het is soms lastig om te bepalen wat duurzaam is en wat niet. Zeker omdat steeds meer bedrijven duurzaamheid verwerken in hun marketing. Helaas zijn lang niet alle outdoor merken zo duurzaam als ze doen voorkomen. Het kan dan helpen om te kijken of een merk beschikt over bepaalde keurmerken of certificeringen. Op het gebied van arbeidsomstandigheden kun je kijken of een bedrijf aangesloten is bij de Fair Wear Foundation, Fair Trade Certified of Fair Labor Association. Veel voorkomende certificeringen op het gebied van verantwoorde dons en wol zijn de Responsible Down Standerd en de Responsible Wool Standerd. Op het gebied van milieu impact en gebruik van chemicaliën in het productieproces kun je kijken naar Bluesign. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die zich aansluiten als Certified B Corporation. B Corporations geloven in het idee dat bedrijven gebruikt kunnen worden voor het maken van een positieve impact.

Het is niet zo dat een bedrijf wat niet over deze keurmerken beschikt per definitie ‘verkeerd’ is. Soms staat er duidelijk op de website van een merk aangegeven hoe zij met de onderwerpen mens/ dier/ milieu omgaan. Het kan zijn dat ze hier eigen standaarden voor hebben of andere redenen hebben om niet bij bovengenoemde keurmerken aangesloten te zijn. Let hierbij wel op hoe specifiek iets omschreven wordt door het merk wat je onderzoekt. Algemene termen als ‘wij zetten ons in voor …’ zonder vervolgens te vertellen wat ze precies doen is vaak dubieus.

 

Product kiezen: check de labels

Dat merken van hun concurrenten verschillen is geen verrassing, maar ook binnen een merk kunnen producten aanzienlijk van elkaar verschillen wat betreft duurzaamheid. De kaartjes en labels die aan de kleding hangen kunnen je veel vertellen over het product zelf. Ga je een fleece vest kopen? Kies dan zoveel mogelijk voor een vest gemaakt van gerecycled polyester. Koop je een dons jas of wollentrui? Kijk dan of je ergens terug kan vinden dat dit specifieke item gebruik maakt van verantwoorde materialen. Opzoek naar een regenjas of hardshell? Koop dan PFC-vrij.

 

Investeer in kwalitatief hoogwaardige outdoor materialen

Ook dit is weer zo’n punt waarvan je denkt ‘ja logisch’, maar toch doen we het vaak niet. Want laten we eerlijk zijn 200 euro voor een vest is gewoon veel geld. In dit geval heb ik het over de Houdini Power Houdi. Houdini lanceerde onlangs een filmpje waarin ze aanzette om opnieuw na te denken over wat wij als goede deal zien. Want 200 euro lijkt veel, maar als je er vervolgens 10 jaar plezier van hebt valt het misschien wel weer mee. Probeer daarom eens te kijken naar ‘prijs per gebruik’ in plaats van prijs bij aanschaf. Om de paar seizoenen iets nieuws kopen is namelijk ongemerkt ook vrij prijzig en slecht voor het milieu.

Kwalitatief betere merken bieden vaak ook betere garantie. Sommige zelfs levenslange garantie. Ondanks dat hier vaak wat kleine lettertjes bij zitten geeft het wel aan dat ze achter de kwaliteit van hun producten staan. Op die manier heb jij gegarandeerd langer plezier van je nieuwe outdoor

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.