How to: Warm aankleden voor de winter (laagjes, laagjes, laagjes)

Het begint aanzienlijk kouder en natter te worden. Maar niet gevreesd, je hoeft niet de hele winter binnen te blijven zitten. Wel is het handig om je wat warmer aan te gaan kleden. Maar hoe doe je dat? In deze blog leg ik je uit wat hoe het laagjes principe werkt en hoe dit helpt om voorbereid te zijn op ieder avontuur!

Thermokleding als eerste laag

De eerste laag wordt ook wel de base layer genoemd, maar in Nederland vooral bekend als thermokleding. Dit is wat je direct op je huid draagt. De functie van deze eerste laag is om zweet van je lichaam naar buiten te transporteren. Zo blijf jij droog en warm. Er is zowel synthetische als wollen thermokleding. Synthetisch is vaak wat voordeliger geprijsd, maar gaat ook wat sneller stinken. Thermokleding van wol is vaak gemaakt van het merino schaap. Wol van dit schaap kriebelt niet. Daarnaast is wol zichzelf antibacterieel en kun je dus gerust meerdere dagen dragen zonder dat het (al te veel) gaat ruiken.

De warme tussenlaag

Warm blijven is eigenlijk een kwestie van warme lucht binnen houden en koude lucht buiten houden. Dat is waar de tweede laag, ook wel tussenlaag, voor is. Denk hierbij aan een vest van fleece materiaal of merino wol. Een dons jasje is ook ideaal als tussenlaag, maar kan bij sommige activiteiten ook te warm worden. Onthoud: het is beter om meerdere laagjes te hebben in plaats van één dikke laag, zodat je wat laagjes aan en uit kan doen. Draag bijvoorbeeld een fleece vest en neem een extra dons jasje mee voor je pauzes. Op die manier word je niet te warm tijdens het lopen en koel je tussendoor niet te veel af.

Water en winddichte buitenlaag

Het is natuurlijk wel belangrijk om de warmte van je fleece of dons laagje vast te houden. Om jezelf te beschermen tegen de elementen draag je daarom een regenjas of hardshell. Welke jas je het beste kunt dragen is een blog onderwerp op zich en is van meerdere factoren afhankelijk. Hou er in ieder geval rekening mee dat de buitenste laag goed waterdicht is maar wel een ademend vermogen heeft. Ademend vermogen betekent dat je jas zweet naar buiten kan doorlaten. Je zult merken dat de wat goedkopere regenjassen meer het effect van een vuilniszak hebben. Waardoor je bij inspanning alsnog nat wordt, niet van de regen maar van je eigen zweet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.