Duurzaamheid

Hieronder leggen we je uit wat wij duurzaam vinden en waarom.


Milieu impact van ons materiaal

De textielindustrie is enorm vervuilend. De productie van outdoor kleding en materiaal is helaas geen uitzondering. Denk hierbij aan:

  • Olie gebruikt voor synthetische kleding
  • CO2 uitstoot door wereldwijde transporten
  • Microvezels door synthetische kleding
  • Drinkwatervervuiling (onder andere door het verven van textiel)
  • Verpakkingen gemaakt van wegwerpplastic
  • Giftige chemicaliën om kleding waterdicht te maken (PFC's)..

..en dan hebben we het nog niet eens gehad over structurele uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden. Of het dierenleed dat gepaard gaat met sommige donzen en wollen producten.

Wij vinden dat dit anders moet. Als buitensporters moeten we de natuur juist zoveel mogelijk beschermen in plaats van vervuilen. Door te kiezen voor de juiste materialen van merken die zich actief inzetten op het gebied van duurzaamheid kunnen we samen bijdragen aan een duurzame outdoor industrie.

Wat vinden wij duurzaam?

Duurzaamheid is een breed begrip, zeker in onze globale wereld is het soms lastig te bepalen wat duurzaam is en wat niet. Daarom probeert de Groene Avonturier het niet te ingewikkeld te maken. Op die manier snappen we allemaal waarom we bepaalde producten wel aanbieden en waarom andere niet. Bij onze selectie kijken we naar de volgende punten:

Mens

Het moet duidelijk zijn waar producten geproduceerd worden en onder welke omstandigheden. Uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden is een belachelijk concept. Economisch misschien verklaarbaar maar we zouden onze eigen familie of vrienden niet in zulke omstandigheden laten werken. Daar doen we dus niet aan mee, hoe voordelig zo’n shirtje uiteindelijk ook is. Daarom werken we alleen samen met merken waarbij de productieomstandigheden door een onafhankelijke partij worden gecontroleerd (bijvoorbeeld Fair Wear) of met merken die produceren in westerse landen (bijvoorbeeld Zweden).
Meer weten? Lees onze blog over de Fair Wear Foundation.

Dier

Uiteraard is het de vraag hoe diervriendelijk dierlijke producten daadwerkelijk kunnen zijn. Toch kiezen wij ervoor om wel dierlijke producten aan te bieden. Vooral omdat synthetische (plastic) alternatieven ook weer hun eigen problemen met zich meebrengen. Wel zijn we het er allemaal over eens dat bepaalde praktijken echt niet door de beugel kunnen. Denk hierbij aan levende pluk bij dons en mulesing bij wol. Alle producten die wij aanbieden maken gebruik van verantwoord verkregen dons/wol. Meer weten? Lees onze blog over de RDS en RWS labels.

Milieu

Dit is het breedste criterium omdat dit gaat over de hele productieketen. Dit gaat over het verkrijgen van de grondstoffen, de wijze van produceren, de levensduur van het product en wat er mee gebeurt als jij het weggooit. Er zijn maar weinig merken die op al deze stappen uitblinken. Daarom leggen wij op onze merken pagina per merk kort uit wat onze overwegingen zijn om dit merk aan te bieden. Eén van de criteria waar we zeker van zijn: outdoor kleding moet PFC-vrij zijn. Zowel natuurlijke als synthetische materialen hebben hun voor- en nadelen. Wel vinden we het belangrijk dat katoen biologisch is en dat synthetische materialen zoveel mogelijk gerecycled zijn.

Wat doen wij nog meer?

1% for the People

1% van onze omzet gaat naar de Stichting Onbegrensd Avontuur. Deze stichting gelooft dat avontuur voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht lichamelijke gesteldheid. Hoe ze dit doen? Door met een rolstoel de berg op te gaan! Lees hier meer over deze fantastische stichting en onze samenwerking.

Herbruikbare verpakkingen

Bij een webshop hoort natuurlijk verpakkingsmateriaal. Hoe meer we gaan verzenden hoe groter ook daar de impact van wordt. Daarom bieden we de mogelijkheid om te kiezen voor een herbruikbare RePack verpakking. RePack is een herbruikbare verpakking gemaakt van stevig gerecycled plastic. Hier lees je hoe dit precies werkt.

Waar dromen wij van?

Wij geloven in een wereld waarin bedrijven niet focussen op winstmaximalisatie maar op positieve impact. Dit zie je terug in de keuzes die we nu al maken, maar ook in onze dromen en ideeën voor de toekomst. De lijst van dingen die we zouden willen doen is oneindig. Omdat we niet helemaal weten hoe haalbaar al onze ideeën zijn gaan we hier nog even niet specifiek op in. Maar hardop dromen kan natuurlijk geen kwaad. Wie weet ben jij wel degene die ons gaat helpen om onze dromen te realiseren!

Nieuwe bedrijfsmodellen

Momenteel is de Groene Avonturier gebaseerd op een bekend model; verkoop van producten. Maar misschien ziet de toekomst van outdoor avonturen en het gebruik van outdoor uitrusting er wel heel anders uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van het leasen van producten? Of een materialen bibliotheek waaruit jij per avontuur de juiste materialen kan meenemen?

Gebruiksduur verlengen

We zouden je graag helpen zo lang mogelijk gebruik te maken van je outdoor kleding en materiaal. Dat doen we nu natuurlijk al met advies en de verkoop van onderhoudsproducten, maar wellicht komt daar in de toekomst wel een soort 'onderhoud als een service'-systeem bij.

After-use fase

Helaas is niks oneindig. Ook goed onderhouden materialen zijn een keer op. Maar wat doe je er dan mee? Wij geloven dat weggooien een achterhaald systeem is. Samen met onze leveranciers en andere partijen zouden we willen werken aan oplossingen om waarde te halen uit wat vroeger 'afval' werd genoemd.