Duurzaamheid

We leggen je precies uit wat wij duurzaam vinden en waarom.

 


Milieu impact van ons materiaal

De textielindustrie is enorm vervuilend. De productie van outdoor kleding en materiaal is helaas geen uitzondering. Denk hierbij aan:

  • Olie gebruikt voor synthetische kleding
  • CO2 uitstoot door wereldwijde transporten
  • Microvezels door synthetische kleding
  • Drinkwatervervuiling (onder andere door het verven van textiel)
  • Verpakkingen gemaakt van wegwerpplastic
  • Giftige chemicaliën om kleding waterdicht te maken (PFC's)..

..en dan hebben we het nog niet eens gehad over structurele uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden. Of het dierenleed dat gepaard gaat met sommige donzen en wollen producten.

 

Wij vinden dat dit anders moet. Als buitensporters moeten we de natuur juist zoveel mogelijk beschermen in plaats van vervuilen. Gelukkig zijn er merken die er hard aan werken om hun impact op het milieu te minimaliseren en hun sociale impact te vergroten. Dit zijn de merken waar wij blij van worden. Daarom bieden wij alleen duurzame merken aan.


Wat vinden wij duurzaam?

Duurzaamheid is een breed begrip, zeker in onze globale wereld is het soms lastig te bepalen wat duurzaam is en wat niet. Daarom probeert de Groene Avonturier het niet te ingewikkeld te maken. Op die manier snappen we allemaal waarom we bepaalde producten wel aanbieden en waarom andere niet. Bij onze selectie kijken we naar de volgende punten:

 

Mens

Het moet duidelijk zijn waar producten geproduceerd worden en onder welke omstandigheden. Uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden is een belachelijk concept. Economisch misschien verklaarbaar maar we zouden onze eigen familie of vrienden niet in zulke omstandigheden laten werken. Daar doen we dus niet aan mee, hoe voordelig zo’n shirtje uiteindelijk ook is. Daarom werken we alleen samen met merken waarbij de productieomstandigheden door een onafhankelijke partij worden gecontroleerd (bijvoorbeeld Fair Wear) of met merken die produceren in westerse landen (bijvoorbeeld Zweden).
Meer weten? Lees onze blog over de Fair Wear Foundation.

 

Dier

Uiteraard is het de vraag hoe diervriendelijk dierlijke producten daadwerkelijk kunnen zijn. Toch kiezen wij ervoor om wel dierlijke producten aan te bieden. Vooral omdat synthetische (plastic) alternatieven ook weer hun eigen problemen met zich meebrengen. Wel zijn we het er allemaal over eens dat bepaalde praktijken echt niet door de beugel kunnen. Denk hierbij aan levende pluk bij dons en mulesing bij wol. Alle producten die wij aanbieden maken gebruik van verantwoord verkregen dons/wol. Meer weten? Lees onze blog over de RDS en RWS labels.

 

Milieu

Dit is het breedste criterium omdat dit gaat over de hele productieketen. Dit gaat over het verkrijgen van de grondstoffen, de wijze van produceren, de levensduur van het product en wat er mee gebeurt als jij het weggooit. Er zijn maar weinig merken die op al deze stappen uitblinken. Daarom leggen wij op onze merken pagina per merk kort uit wat onze overwegingen zijn om dit merk aan te bieden. Eén van de criteria waar we zeker van zijn: outdoor kleding moet PFC-vrij zijn.