We gaan allemaal graag op pad en we genieten van de natuur, maar hoe je het ook wendt of keert onze reizen laten hun sporen na. Wel kunnen we ons best doen om deze impact te verkleinen. Daarom deel ik hier inspiratie, tips en links om je volgende avontuur een Groen Avontuur te maken.


Op avontuur in Nederland

Nederland is saai, plat, en ieder stukje natuur heeft een bestemmingsplan. Eerlijk gezegd is dat mijn eerste reactie als ik denk aan een avontuur in eigen land. Toch is het Claar Talsma & Joanne Wissink gelukt om een boek te schrijven met 30 Mini Expedities die je helpen om Nederland op een heel andere manier te ontdekken. Ook in eigen land valt er dus genoeg te beleven!

Verkrijgbaar in de webshop


'Klein Zwitserland' - Wandelen in Luxemburg

Afgelopen zomer liepen wij de GR5 in Luxemburg. Verrassend mooi en dichtbij huis. Vooral het Müllerthal is zeker de moeite waard. Het wordt niet voor niks Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd! Bijkomend voordeel is dat openbaar vervoer in Luxemburg spot goedkoop is.

Bekijk hier een aantal foto's van onze wandeling en kijk ook zeker eens naar de Müllerthal Trail.


Duurzaam reizen, zo doe je dat!

Onlangs kwam ik een site tegen die ik graag even deel: Eco-Reizen.nl

Zij willen duurzaam reizen toegankelijk maken door het delen van informatie, tips, en interessante achtergrond informatie.

Ga jij dit jaar op wintersport? Bekijk dan zeker hun Duurzame Reisgids Wintersport. Nog nieuwe wintersport kleding nodig? Lees dan mijn blog duurzame wintersport merken.


Georganiseerd op Reis

Zin om op avontuur te gaan maar ben je zelf niet zo’n planner of heb je geen zin in het gedoe? Dan bij deze een tip voor een duurzame reisorganisatie: SNP Natuurreizen.

Liefde voor de natuur staat hoog in het vaandel; kleine groepen op kleinschalige accommodaties. Daarnaast wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd van iedere reis, heeft SNP de International Tourism Plasic Pledge ondertekend, en zijn ze Travelife gecertificeerd wat ze één van de duurzaamste reisorganisaties van Nederland maakt. Alle info vindt je terug op hun 'Duurzaam op reis' pagina.

Meer weten over CO2 compensatie? Lees dan deze blog van Eco-Reizen ‘Waarom CO2-compensatie geen oplossing is – maar wel goed is om te doen


Wildkamperen dichtbij huis

Zin om een nachtje onder de sterren te slapen en een kampvuurtje te stoken?

In Nederland kan je legaal (wild)kamperen op verschillende Paalkampeerplekken. Hier vindt je de locaties. Let op! Helaas gaan de plaatsen van Staatsbosbeheer definitief dicht. Hou de site van Stichting Wildkamperen in de gaten voor alternatieven.

In België kan je bij een aantal bivakzones terecht.

In de Duitse Eifel zijn ook wildkampeerplekken gemaakt. Hou er wel rekening mee dat je de Duitse plekken van te voren moet reserveren (€10 per tent per nacht).

PS: check van tevoren wel even of een fikkie stoken ook bij alle plekken is toegestaan


Outdoor materiaal huren 

Wist je dat je ook outdoor materialen kan huren? Als je niet zo vaak op pad gaat is dit goedkoper dan zelf alles aanschaffen. Door materiaal te huren verminder je ook de impact op het milieu doordat er minder spullen nodig zijn (en geproduceerd hoeven te worden) voor meer avonturen. 

Zie bijvoorbeeld StartHiking.nl waar je complete sets kan huren.