Darn Tough

Darn Tough is een Amerikaans familiebedrijf. Inmiddels maken zij al 3 generaties (40 jaar) lang sokken. In Nederland is Darn Tough nog niet heel bekend, maar In Amerika hebben de sokken zich al jaren bewezen. Inmiddels zijn ze daar uitgegroeid tot één van de favorieten van lange afstand wandelaars.

 

Hieronder leggen we je aan de hand van onze 3 duurzaamheidscriteria uit waarom wij Darn Tough in ons assortiment hebben.


Mens

Alle sokken worden nog steeds door Darn Tough in eigen beheer gemaakt in hun Amerikaanse fabriek in Vermont. “Nobody ever outsourced for quality” zijn de woorden van Ric Cabot, CEO van Darn Tough. De keuze om in hun eigen Amerikaanse fabriek te blijven produceren is een tegendraadse en duurdere keuze dan uitbesteden aan lagelonenlanden. Toch kiezen ze hiervoor omdat het een sok oplevert die op alle vlakken kwalitatief beter is.

 

Dier

Darn Tough gebruikt al jaren mulesing-vrije Merino wol. Daarnaast zijn ze sinds 2019 overgegaan naar het gebruik van 100% gecertificeerd wol volgens de Responsible Wool Standard (RWS). Dit is een grote stap aangezien slechts +- 1% van de totale wolproductie RWS gecertificeerd is. Hiermee laat Darn Tough zien dat ze de herkomst van hun wol en het welzijn van de schapen serieus nemen. Meer weten over de RWS of wat mulesing is? Lees dan deze blog.

 

Milieu

Ook hierin laat Darn Tough zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Zo zijn alle materialen OeKo-Tex 100 gecertificeerd, timmeren ze aan de weg om het beetje nylon en polyester dat ze gebruiken te vervangen voor gerecyclede alternatieven, en stoppen ze vanaf 2021 met het gebruik van polybags (dat zijn die wegwerp plasticjes waar je kleding in verpakt zit). Maar het echt overtuigende punt is de ‘Unconditional Lifetime Guarantee’. Je leest het goed, Darn Tough geeft levenslange garantie op hun sokken. Verslijt je ze? Dan krijg je een nieuw paar van ze. Made to last zonder kleine lettertjes, dat is pas duurzaam!

 

Hoe werkt de garantie?

Heel simpel. Zijn je sokken versleten? Neem dan contact met ons op. Vervolgens stuur je je versleten (maar gewassen) sokken naar ons. Wij sturen jou dezelfde, of als deze niet meer leverbaar zijn vergelijkbare, sokken terug. Jij betaalt alleen de verzendkosten van jouw versleten sokken, wij zorgen ervoor dat je nieuwe sokken kosteloos bij je thuis bezorgd worden.

De garantie geldt voor slijtage (dus niet voor eenzame kwijtgeraakte sokken, sokken verbrand aan het kampvuur of kapot gebeten door de hond) en alleen voor de oorspronkelijke koper van de sokken.


Wil jij je ook aansluiten bij een grote groep (langeafstands)wandelaars die nergens anders meer op loopt? Bestel jouw paar hier!

Twijfel je nog? Bekijk dan hieronder de review van Gijs Loning (Outdoor Guru)